Siteyi Beyendin mi?

19 Şubat 2008 Salı

5 Deyim Ve 5 Atasözü Açıklamalı

Atasözleri
Damlaya damlaya göl olur.Anlamı:

Mesela sen 5 kuruş, 10 kuruşlara hiç değer vermiyorsun.Ama sen onları biriktir bakalın,sonra göreceksin damlaya damlaya göl olduğunu.

Sakla samanı gelir zamanı.Anlamı:
Sen bir eşyanı beğenmiyorsun.Sen onu atmak istiyorsun.Ama göreceksin o eşyanın sana lazım olacağını.

Mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaptırır.Anlamı:
Mart ayı çok kere soğuk geçer.Kışın sonuda soğuk olduğu için,yakacakalr bitmiş.Soğuktan korkanlarda evdeki eşyalarını yakar.

Irmak kenarına çeşme yapılmaz.Anlamı:

Bir yerde ihtiyacı karşılayan bir şey varsa, onun yanına yine aynı ihtiyaca yönelik ve üstelik de daha küçük bir şeyi yapmak gereksizdir; ayrıca bu, boşuna bir çabadır; geri durmak gereklidir.


Dağ dağa kavuşmaz,insan insana kavuşur.Anlamı:

İnsanlar gezen, dolaşan, hareket eden varlıklardır. Bir yerden kalkıp başka bir yere gidebilirler. Arkadaşlar, dostlar, tanıdıklar birbirlerinden ne kadar uzakta olurlarsa olsunlar, günün birinde, bir yerde karşılaşabilirler; hatta hiç karşılaşmayacaklarını sanan insanlar dahi birbirlerine kavuşabilirler.


Deyimler

Aba altından sopa göstermek:Sakin, yumuşak görünmekle birlikte karşısındakini gizliden gizliye korkutmak."Sakın onlara aba altından değnek göstermeye kalkma, yoksa kaçırırsın."

Abanmak:Birine yük olmak,onun sırtından geçinmek

Abbas yolcu
1. Yola çıkmaya kesin kararlı."Abbas yolcu! Daha fazla oyalamayın." 2. Ölmek üzere (olan). "Komaya girdi, abbas yolcu mu ne?"

Abuk sabuk konuşmak:
Düşünmeden, birbiriyle ilgisi olmayan, tutarsız, saçma sapan söz söylemek. "Yeter artık, abuk sabuk konuşmalarına daha fazla dayanamayacağım.

Ağız gevşekliği:
Sır tutmak hali

Hiç yorum yok: